E-mail: info@inrega.se

Dropshipping

En teknik som man e-handlare kan använda sig av, för att slippa betala lagerkostnader för de varor man säljer, är dropshipping. Detta innebär att man som e-handlare inte har något lager. Istället fungerar man som en sorts affiliate, men för fysiska varor.

Här är det nog på sin plats att göra en kort utvikning och förklara vad affiliate är för något. Det är en form av markandsföring som har vuxit fram på internet, och som kan ge stora pengar för den som har ett gott sinne för affärer. I korthet går det till så här: en person skapar en sajt som handlar om ett visst ämne. Vi kan använda jakt som exempel här. Bengt startar sajten Allt om jakt, där han lägger upp artiklar om sitt stora fritidsintresse. Han länkar även till olika nätbutiker, som säljer saker som en jägare kan behöva. Varje gång någon klickar sig in till en sådan närbutik, från Bengts sajt, och köper en vara så får Bengt provision. Detta är, i ett nötskal, hur affiliatemarknadsföring fungerar.

Om Bengt sålde grejer istället

Paket med streckkodLåt säga att Bengt nu inte skriver om jakt, utan säljer saker som jaktkläder, ryggsäckar och patronväskor. Men Bengt har inget eget lager, för det har han inte plats med. I stället har han slutit avtal med tillverkare i Vietnam och Kina, så när någon beställer en vara från Bengt skickas denna direkt från tillverkaren i Asien till Bengts kund. Bengt får en viss provision på varje såld vara.

Ofta är marginalerna lägre för den som använder sig av dropshipping, men å andra sidan kan man som handlare göra en större vinst ändå, eftersom man inte behöver ha något eget lager, och inte heller kommer att sitta med några varor som inte går att sälja. För tillverkaren kan detta också vara ett bra sätt att bli av med osålda partier, genom att använda en välkänd och betrodd e-handlare som mellanhand. Det är därför som den italienska kvalitetsskräddaren Isaia valt att samarbeta med amerikanska webbshoppen Sierra Trading Post, som från början endast sålde restlager av friluftskläder.

 • Att få jobbet
  Att få jobbet
  Det är inte alltid lätt att hitta ett jobb. Särskilt inte om man är nyanländ till ett nytt land där kvalifikationerna är bortom höga och kräsenheten stor.
 • Bakom kulisserna på e-handelsföretag
  Bakom kulisserna på e-handelsföretag
  Många kanske tror att det är lättare att driva ett e-handelsföretag än ett vanligt företag, eftersom e-handelsföretaget inte behöver ha fysiska butiker. Men företagen som håller till på nätet måste istället ha stora lager, kontor och bra distribution.
 • Den långa svansen
  Den långa svansen
  Det är enkelt att få tillgång till så mycket mer, på många områden, genom endast några knapptryck, och det är internets förtjänst.