E-mail: info@inrega.se

Att få jobbet

affärskvinna pennaDet är inte alltid lätt att hitta ett jobb. Särskilt inte om man är nyanländ till ett nytt land där kvalifikationerna är bortom höga och kräsenheten stor.

I dag skriver vi om nyanlända akademiker, om drömmar att byta jobb och om personaluthyrning. Något som du som företagare kan ta till dig!

I SvD kan vi läsa att praktik ger jobb om platsen i säg är skräddarsydd. I arbetsmarknadsprogrammet Korta vägen hjälps utländska akademiker som är arbetslösa, till jobb. Ett exempel är en ung tjej som var kontorschef på en bank i Peru och som i Sverige, efter en praktikplats genom programmet, fick jobb och fast anställning på Avanza i Stockholm.

Några tips vi får av de som söker jobb som utländska akademiker i Sverige, från samma artikel, är att:

 • Lär dig språket.Det är det viktigaste att behärska.
 • Se till att ha en utbildning, specialisera dig. Utbildning är gratis i Sverige – fantastiskt. Det är den inte i Peru.
 • Bli inte för desperat efter ett jobb för tidigt. Det är bra att vara väl förberedd innan man börjar jobba.
 • Bidrag kan göra dig bekväm – du kämpar så hårt som krävs.
 • Nöj dig inte med något du inte vill göra. Jag kom inte till Sverige för att ta jobb på en restaurang.

Hyra in ett proffs?

Sedan kan det för vissa företag vara svårt och krångligt att hitta rätt kompetens för olika uppdrag, då kan det vara bra att hyra in ett utomstående proffs. Personaluthyrning i Stockholm finns det lite här och var, men var noga att välja ett företag som är seriöst och proffsigt, till exempel Jobbusters. Varför inte också kontakta Korta vägen så kan du även, om du har tid, ta in en praktikant.

I DN kan vi samtidigt läsa att hela tre av fem personer de facto drömmer om att byta till ett annat jobb, det är alltså mer än varannan. Många tänker dessutom på det en gång i veckan, samtidigt som det är få som vet vad de skulle vilja göra istället, det visar en undersökning gjord av Folkuniversitetet. Något som man då inte blir göra är kanske att chansa på att man blir en av de 3000 sökande som blir utvald till jobb på Clarion Hotel och Congress i Malmö Live, som Sydsvenskan skrev om tidigare – då är chansen ganska liten att man faktiskt får napp!

 • Att få jobbet
  Att få jobbet
  Det är inte alltid lätt att hitta ett jobb. Särskilt inte om man är nyanländ till ett nytt land där kvalifikationerna är bortom höga och kräsenheten stor.
 • Bakom kulisserna på e-handelsföretag
  Bakom kulisserna på e-handelsföretag
  Många kanske tror att det är lättare att driva ett e-handelsföretag än ett vanligt företag, eftersom e-handelsföretaget inte behöver ha fysiska butiker. Men företagen som håller till på nätet måste istället ha stora lager, kontor och bra distribution.
 • Den långa svansen
  Den långa svansen
  Det är enkelt att få tillgång till så mycket mer, på många områden, genom endast några knapptryck, och det är internets förtjänst.