E-mail: info@inrega.se

Lån och kreditupplysningar

Du är säkerligen medveten om att ett lån eller en kredit kräver en kreditupplysning på dig som låntagare. Att ansöka om ett lån är väldigt vanligt och majoriteten av alla vuxna i Sverige har någon form av skulder på sig idag. Det kan handla om ett bolån, studielån, privatlån eller bostadslån. Alla de olika typer av låneformer som dykt upp på marknaden gör att allt fler kan hitta ett lån som passar så bra som möjligt.

lån creditsafeFör att du ska kunna få ett lån beviljat från en svensk bank eller långivare är det obligatoriskt med en kreditupplysning. I kreditupplysningen kan banken se om du har några betalningsanmärkningar sedan tidigare, skulder hos Kronofogden eller hur din ekonomi ser ut i helhet. Detta måste banken ta för att säkerställa sig om att du och din ekonomi kan hantera de lån som du ansöker om. En kreditupplysning hjälper således banken att kunna ta ett bättre beslut gällande dig som låntagare, men en kreditupplysning kan även komma med nackdelar.

Nackdelar med kreditupplysningar

När människor talar om kreditupplysningar i samband med lån brukar de främst syfta på de som tas via Upplysningscentralen, så kallade UC. För många kreditupplysningar i ditt namn kan t.ex. vara ett hinder för dig att få ett lån beviljat överhuvudtaget. Det är inte ovanligt att vända sig till kredit- eller långivare som erbjuder lån utan UC. Det betyder inte att du slipper undan kreditupplysningen helt, utan att aktören använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag. Idag kan du enkelt hitta lån utan UC genom att välja mellan flera långivare på nätet. Du kan exempelvis se alla creditsafe lån här för att kunna hitta ett som passar dig så bra som möjligt. Genom att låna utan UC kan du till exempel få:

  • Lån trots betalningsanmärkningar
  • Lån trots många kreditupplysningar
  • Lån utan krav på fast anställning

 

Låna ansvarsfullt

Ett lån kommer alltid behöva betalas tillbaka och därför är det viktigt att du lånar ansvarsfullt. Det betyder att du till exempel är ärlig mot dig själv om vad din ekonomi kommer att kunna klara av. Du behöver även se till att du får en månadskostnad som du kommer att kunna hantera varje månad, utan att du ska få svårt att betala räkningar eller andra utgifter som är viktiga i din vardag.