E-mail: info@inrega.se

Skapa arbetsro för alla i öppna landskap

Det öppna kontorslandskapet har under de senaste åren blivit en av de mest populära kontorslösningarna. Inte konstigt eftersom det är både kostnadseffektivt och förenklar samarbete. Men det finns också nackdelar!

I miljöer där många människor med olika arbetsuppgifter och behov vistas samtidigt blir det lätt stökigt. För många innebär de öppna landskapen fler avbrott under arbetsdagen. Den goda nyheten är att det går att skapa en bra arbetsmiljö för alla med några enkla knep!

Bättre ljudmiljö för mer fokus

Bruset från ventilation, dörrar som öppnas och stängs, kollegor som diskuterar, pratar i telefon eller tar en fika – i ett öppet landskap blir det lätt brusigt. Ljudmiljön är ett vanligt arbetsmiljöproblem som påverkar olika individer på olika sätt. Med ljudabsorberande skärmväggar går det enkelt att skapa bättre ljudmiljö och samtidigt erbjuda avskärmning för de som behöver det. Det här är speciellt viktigt i miljöer där många medarbetare vistas samtidigt – till exempel i en kundtjänst.

Andra knep för att minska bruset är att ta in mer textil och växter eftersom mjukare ytor absorberar medan hårda ytor förstärker ljud. Ljudmiljön är minst lika viktig som ergonomin vid skrivborden och belysningen för att skapa ett bra flyt genom arbetsdagen. Att arbeta med ljuddesign för att skapa en bra känsla genom arbetsdagen kan vara ett sätt att skapa bättre förutsättningar på arbetsplatsen.

Olika zoner gör arbetsplatsen mer anpassad

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis att vara ännu öppnare och friare. Allt fler företag upptäcker möjligheterna med att dela in arbetsplatsen i zoner snarare än att varje medarbetare har ett eget skrivbord. Det här kommer att ställa ännu högre krav på att inreda med omsorg och se till så att varje plats är anpassad och optimerad för olika arbetsuppgifter.

Redan nu kan en del av zon-tänket skapa bättre arbetsmiljö i de öppna lanskapen – fundera över hur en indelning i zoner kan skapa bättre förutsättningar för effektivt arbete! Att inrätta en mötesdel, en telefonzon och en koncentrationsoas i kontoret ger bättre förutsättningar för att medarbetarna inte ska störa varandra under dagen samtidigt som de har möjlighet att välja var de vill vistas utifrån sina behov.