E-mail: info@inrega.se

Undvik smärtor och sjukdom med rätt ergonomi

Att sitta ner och arbeta kan kännas som ett bekvämt alternativ, men det finns många fördelar med att stå upp, åtminstone under en del av arbetsdagen. Att stå och arbeta påverkar såväl din hållning som din hälsa och ditt beteende i en positiv riktning.

Att arbeta hemifrån eller på distans blir allt vanligare och många arbetsgivare gör det lättare att jobba hemifrån för den som önskar. Det finns många fördelar med att arbeta hemifrån men också vissa nackdelar. Det kan till exempel vara lätt att halvligga i soffan med datorn trots att man vet att det är dåligt.

kvinna med nackontEtt växande hälsoproblem

Ett av de stora hälsoproblemen i dag är att människor sitter ner mycket mer än förut. Att sitta i en dålig ställning i soffan är givetvis dåligt men samma sak gäller att sitta för mycket vid ett skrivbord. En bra lösning på detta problem är höj och sänkbara skrivbord som gör att du kan variera arbetsställningen under arbetsdagens gång.

Fördelar med att stå upp

Genom att stå upp när du arbetar ökar du förbränningen samtidigt som du förebygger en hel del av de vanligaste livsstilssjukdomarna. En annan fördel med att stå upp och arbeta är att det ökar chansen att du rör på dig medan du arbetar. Du ändrar arbetsställning, rör på benen och steget att ta en micropaus och röra på dig ordentligt blir kortare än om du sitter ner. Du får också en bättre hållning och en rakare rygg vilket gör att du undviker många av de smärtor och muskelproblem som kan uppstå när du sitter och arbetar i en dålig arbetsställning.

När du väl står upp är det också bra att genomföra olika stretchövningar med jämna mellanrum som ökar blodcirkulationen och förebygger de förslitningsskador som ett kontorsarbete kan leda till. Det räcker med så lite som 5 minuter i timmen för att få en snabb och märkbar effekt som påverkar ditt välbefinnande.

Oavsett om du arbetar hemma eller på kontoret är det med andra ord en mycket klok investering att skaffa ett höj- och sänkbart skrivbord som möjliggör en bättre arbetsställning och en bättre arbetsmiljö.