E-mail: info@inrega.se

Lär ditt barn om aktiesparande

Något av det viktigaste du kan lära ditt barn inför framtiden är hur man sparar och investerar. Det brukar sägas att lycka inte kan köpas för pengar, vilket säkert stämmer, men det som också är sant är att en trygg privatekonomi gör livet enklare på många sätt.

När du tänker på sparande är ett bankkonto kanske det som först dyker upp i tanken. Bankkonton är bra för olika typer av transaktioner och kortsiktigt sparande men ska du och ditt barn spara långsiktigt är det aktier som gäller. Ett bankkonto avkastar just nu under 1 % medan börsen historiskt sett har avkastat 7-10 % per år. Över tid gör det en enorm skillnad.

Börja spara i aktier

Ett enkelt sätt att börja spara i aktier är att gå in på hemsidan för Aktieinvest och starta ett investeringssparkonto. Det kostar ingenting att öppna och det är enkelt vid deklarationen då det endast dras en låg schablonskatt på investeringssparkonton. Inga specialblanketter behövs. När kontot är skapat är det bara att börja handla. Fundera på om kontot ska stå i ditt eller barnets namn. När barnet är 18 kan han eller hon ta ut pengarna om de står i barnets namn och en 18-åring kanske inte alltid är långsiktig med sparandet. Står kontot i ditt namn kan du välja att överlåta det på barnet när han eller hon är mogen för det.

Välj aktier efter barnets intressen

Att äga en aktie är att äga en liten del av ett bolag. Välj därför aktier i bolag som barnet gillar och kan relatera till. Det kan vara t.ex. dataspelsföretag, leksakstillverkare, matbutiker, restauranger eller liknande. Självklart ska du som vuxen hjälpa till med urvalet med tanke på bolagens lönsamhet och avkastning i början. Allteftersom barnet blir större och kan följa sin växande portfölj kommer aktieintresset troligen öka. Nu kan du som förälder gärna prata om ränta på-ränta-effekt och visa exempel på avkastning från aktier jämfört med bankkonton. Självklart är det även viktigt att du förklarar riskerna med aktiesparande samt hur barnet kan tänka för att hitta bra bolag och en diversifierad portfölj.

Så småningom har barnet troligtvis blivit en bra investerare och med en trygg ekonomisk bas ligger framtiden för honom eller henne!