E-mail: info@inrega.se

Tips om sparande

Vill du spara pengar till ditt barn och dennes framtid? Här är några enkla tips om vad du ska tänka på – både för att kunna ge barnet så mycket pengar som möjligt och för att du ska kunna spara utan att känna att ekonomin inte går runt.

Att spara pengar för barnens framtid är viktigt att göra, men samtidigt är det viktigt att du själv ska klara ekonomin i nuet också. Därför finns det en hel del saker att tänka på redan när du ska välja vilken sparform du ska satsa på. Är det till exempel så att du planerat att spara i aktier kan det vara bra att känna till redan från start hur aktiekurserna fungerar och vad både för- och nackdelarna är. Likaså är det viktigt att tänka till kring vems namn sparkontot ska stå i. vill du ha en bra översikt är det till exempel bäst att sätta ditt eget namn på kontot, annars har du inte lika bra insyn i det – dessutom kan du, när kontot är i ditt namn, själv välja när barnet ska få tillgång till det för om det är i barnets namn som det står så måste du enligt lag ge tillgång till kontot när barnet blir myndigt vid 18 års ålder.

Tips att tänka på

Något som Aftonbladet gjort är att fråga en ekonom om dennes bästa tips för sparande till barn. Svaren blev följande:

  • Ska det gå att ta ut pengar från kontot under uppväxten? Då kan ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti vara det bästa alternativet.
  • Vill du få mer kontroll över sparandet ska kontot stå i ditt namn, inte barnets.
  • Spara varje månad med autogiro, en mindre summa som förs över automatiskt så glömmer du inte bort sparandet.
  • Bäst avkastning får du i aktier på börsen, men ska du ge dig in där kan det vara bra att ta hjälp av en expert.