E-mail: info@inrega.se

Lagerrobotarna kommer

Tekniken utvecklas ständigt inom alla möjlig olika sorters branscher, framförallt när det kommer till AI och den sortens innovationer – och nu har turen kommit till lagerarbetarna.

I det perfekta lagret går arbetet smidigt och utan onödigt krångel, det är i alla fall drömscenariot men inte alltid verkligheten. Men snart kan detta komma att bli en realitet. En professor vid Örebro universitet är nämligen i full förd med att utveckla självgående, självlärande robotar för just lagerarbete. Kanske innebär detta att den nya lagerarbetaren inte ä av skinn och ben utan snarare av metall och olja?

” – De ska överblicka sin omgivning, analysera situationer och själva planera sitt arbete” säger professor Achim Lilienthal i en intervju med tidningen Ny Teknik.

Försök inom livsmedelsindustrin

Som ett första steg att se huruvida robotarna faktiskt kan leverera vad som utlovas kommer man att testa att sätta in dem inom livsmedelsindustrin till att börja med. Tanken är dock att man ska kunna använd dem på fler lager än bara här. Varför man börjar med denna industri är för att man inom livsmedelsindustrin måste arbeta snabbt, effektivt och för att kvantiteterna ständigt varierar vilket gör denna miljö speciellt bra som testmiljö. En annan anledning är för att man ofta saknar lagerarbetare här i och med att arbetet som ska utföras ofta behöver göras i kalla kylrum och är monotona upprepande moment vilket gör inlärningen för robotarna något enklare att hantera. Så i framtiden kan alltså robotar på lager vara en verklighet.